Catrien van Amstel
Catrien van Amstel maakt beelden van vrouwen.
Zittende oervrouwen, waarbij opgetrokken benen zorgen voor geheimzinnige gaten en doorgangen.
Of, zoals zij zelf zegt: "Vrouwen sterk als gebouwen, het lijf net een toren, de benen hoge muren, die een binnenplaats omsluiten."
Tegenwoordig maakt zij ook dierplastieken, zoals herten en koeien, in papier maché en in brons.
klik nu voor meer informatie
Catrien van Amstel
Leo van den Bos
Leo van den Bos zoekt naar een zo spontaan mogelijke reactie op de door hem waargenomen omgeving, op zijn materialen en op de stadia die in zijn beelden tevoorschijn komen. Snijdend, hakkend, schavend onderzoekt hij kritisch of de vorm overeenstemt met het innerlijk verworven beeld.
Daarnaast blijft hij trouw aan zijn figuratieve werken.
klik nu voor meer informatie
Leo van den Bos
Karin ter Waarbeek
Karin maakt, naar eigen zeggen 'objecten met een functie waarbij de beeldentaal belangrijker is dan de functie. Dit houdt in dat een stoel niet lekker hoeft te zitten (functie) als het beeld (beeldentaal) daardoor sterker wordt.
Die functie is een uitgangspunt dat de ene keer wel en de andere keer niet terug te vinden is in het eindresultaat. Het is een spel tussen het functionele en de beeldentaal waarbij het altijd uitmondt in een overwinning voor de beeldentaal en het functionele met een knipoog om de hoek komt kijken.
In haar werk is ze ook aan het onderzoeken hoe dingen werken en bewegen. Door dit soort mechanismen op haar eigen manier te gebruiken in combinatie met materialen als ijzer, sloopafval en lagers ontstaan objecten die als het ware kleine uitvindingen zijn."
klik nu voor meer informatie
Karin ter Waarbeek
Alice Bakker
'Beyond the visible', of hoe gesmede beelden ons in beweging kunnen zetten.
Zoals je bij het kijken naar een vliegende vogel, het gevoel krijgt te zweven, zo is het werk van Alice Bakker bedoeld om een dergelijke reactie in gang te zetten. En dat stelt hoge eisen aan de manier waarop de beelden gemaakt worden.
Bij de mensfiguren bijvoorbeeld is het laten zien van de anatomie alleen niet voldoende. Dan geldt tijdens het maken; ziet de beweging van het beeld er uit zoals die voelt.
Maar wat ís het 'verder dan de anatomie'? Precies daar begint de fascinatie, het 'Beyond', het begin van ieder beeld van Alice Bakker. En dit ongrijpbare met metaal, hamer en vuur te vangen, is magie.
Tegenover deze magie staat die van de digitale technieken om in 3D virtuele beelden te maken. Hoe fysiek voelbaar kunnen deze beelden zijn? In installaties gaan zij daarmee een dialoog aan met de stalen beelden.
Alice Bakker, beeldhouwer, werkt in metaal (cortenstaal, rood koper en zilver) en computer. En gebruikt daarbij de technieken van het smeden en 3Dtekenen. Tevens is zij aquarellist.
klik nu voor meer informatie
Alice Bakker
Willibrord Huijben
"Belangrijk in mijn werk is de tegenstelling tussen 'staan' en 'stijgen'. Het 'staan' is verbonden met de zwaartekracht, die het realisme vertegenwoordigt en je op de wereld houdt. Het 'stijgen', de poging te zweven, staat voor de kracht van de verbeelding en het melancholieke verlangen van de poëzie. De vormen ontstaan niet volgens een vaststaand plan, maar stap voor stap intuïtief reagerend, als in een natuurlijk groeiproces.
Dat maakt de beelden organisch van aard, zacht en sensueel.
Ik zoek naar een eenheid tussen het beeld en de presentatiewijze, de manier van staan. Je kunt een beeld niet zomaar op een willekeurige sokkel plaatsen. Dat vergroot onnodig de afstand en isoleert het werk te veel."
klik nu voor meer informatie
Willibrord Huijben