beeldhouwerscollectief ABK
zondag 1 juni tot en met dinsdag 30 september 2008

De Kracht van Water. Werk van acht leden van Beeldhouwerscollectief ABK in de tuin van het Muiderslot.
Curator Wietske Jansen Schoonhoven selecteerde werk van 8 kunstenaars van het beeldhouwerscollectief ABK voor de tentoonstelling 'De Kracht van Water', in de tuin van het Muiderslot. Aanleiding is de poëziewedstrijd Kasteeljuweel die het Muiderslot en de School der Poëzie jaarlijks organiseren voor middelbare scholieren. De sculpturen van de ABK leden en een 6 tal beelden uit de vaste collectie dienen daarbij als inspiratiebron voor hun gedichten, waarvan de beste gebundeld worden.

Meer informatie:
toelichting bij de beelden


deelnemende ABK-leden:
Barbara Kluiver
Hanneke de Munck
Marianne van der Kooij
Auke Wassenaar
Ellen Klijzing
Frea Lenger
Hubert Zeeman


Ellen Klijzing 'Het Schrijvertje - panta rhei'
Auke Wassenaar 'Het Smachten'
Hanneke de Munck 'Liefdesfont'
Jissy Keuenhof 'Uitbundige Vreugde'

Iedere laatste zondag van de maand geeft één van de kunstenaars van het Beeldhouwerscollectief ABK een rondleiding om 13.30 uur.

Rijksmuseum Muiderslot www.muiderslot.nl
Herengracht 1
1398 AA Muiden
0294 256262

Entree € 8,75, 4-12 jaar € 6,25, museumkaart gratis
ma t/m vr van 10.00 tot 17.00 uur
za en zo van 12.00 tot 18.00 uur
naar boven


toelichting bij de beelden

Ellen Klijzing, 'Het Schrijvertje - Panta Rei': "De schrijver heeft de hele oceaan als schrift. Uiteindelijk zal hij overleven op het eiland van zijn eigen tekst." Voor Ellen Klijzing is het maken van een beeld als het vertellen van een verhaal, en het beeld zelf een gestold gedicht. "Water stroomt, het verandert en blijft altijd hetzelfde. Uit water komen we voort. we huilen, zingen, dichten en denken in taal en kerven onze tekens in de huid van de aarde als bewijs van ons bestaan."

Barbara Kluiver, 'Cry for Balance':
De wolk van kindergezichtjes balancerend op een voet die uit de aarde omhoog rijst, is een oproep om de balans tussen mens en aarde te herstellen. Het been is een metafoor voor de mens die het evenwicht verstoord heeft. Maar het zou ook de stam van een boom kunnen zijn, die de aarde met de hemel verbindt.
De kinderen huilen en toch is het een beeld van hoop. Kinderen zijn de toekomst. Het is aan hen om verdere actie te ondernemen.

Frea Lenger 'Movement': Vijf perspex platen, omringd door basalt blokken, zijn zodanig bewerkt dat een beeld van een krachtig stromende waterval wordt opgeroepen. Een stroom die in bedwang gehouden moet worden, want de energie van water kan zowel opbouwend als vernietigend zijn. Hiermee verwijst Frea Lenger naar de actuele problematiek van water: overvloed of de dreiging van overvloed in sommige delen van de wereld, en tekort - bijvoorbeeld aan schoon drinkwater - in andere delen. Maar Movement is bovenal een ode aan de onmisbare kracht van water.

Marianne van de Kooij, 'Hollandse Nieuwe': Vis, vrouw, paard? Hollandse Nieuwe is een hybride vorm van vrouw en dier. Het dier is op zijn beurt weer en hybride van vis en paard. Een samengaan van water- en landelementen in een bizarre combinatie die vragen oproept en de fantasie prikkelt. En dat is precies de bedoeling.

Auke Wassenaar ' Het Smachten': Auke Wassenaar liet zich inspireren door de Tantalusfiguur uit de Griekse mythologie. Het water staat tot zijn lippen, maar drinken kan hij niet. De eenden lopen in zijn mond maar eten kan hij niet. Hiermee verwijst hij naar de tegenstelling tussen honger naar macht, eeuwig leven, luxe en overvloed en de honger naar basale boehoeften als schoon drinkwater, voedsel, liefde en veiligheid. De mens lijkt er vaak net niet bij te kunnen.

Hanneke de Munck 'Liefdesfont': Een liefdesbeeld van een mensenpaar dat versmolten is tot één figuur. Als één wezen richt het zich op het verspreiden van de liefde en de bescherming van het leven, daarbij geholpen door twee schikgodinnen of engelen en de adelaar als boodschappers van de hemel. De kelk bevat het levenswater.
Het beeld is geinspireerd op de vroegmiddeleeuwse Britse doopfonten die bij wet een deksel met slot meekregen omdat heksen, tovenaars en druïden het heilige water stalen voor hun eigen rituelen. Dit leidde tot torenhoge, rijk versierde deksels die voor de plechtigheid moesten worden opgehesen met een takel. Het liefdespaar van Hanneke de Munck symboliseert de bescherming van het heilige levenswater.

Jissy Keuenhof 'Uitbundige Vreugde': Met haar bont geglazuurde fontein brengt Jissy Keuenhof een eerbetoon of lofzang aan water. 'Water kan vernietigend zijn, maar water is vooral neutraal of zelfs onschuldig, omdat het zijn natuur volgt', zegt zij. De fontein is bedoeld voor mens en dier: vogels mogen hier baden, kikkers zich verstoppen en mensen kunnen met hun ogen de verrassende wendingen van het water volgen.

Hubert Zeeman 'Hemelwater': Dit beeld kan gezien worden als een soort tempel of monument voor de druppel die de steen uitholt. Een metafoor voor een moeilijk te behalen doel dat met geduld en doorzettingsvermogen wordt bereikt. Hemelwater is, net als zijn andere sculpturen, gebaseerd op de ontdekkingsreis van Hubert door de waarneming en de vertaling daarvan in materie. Tussen figuratie en abstractie...


Ellen Klijzing 'Het Schrijvertje - Panta Rei


naar boven
archief

2013
'Shaping Senses'
Kruithuis, Den Bosch


2013
'Ingebed in Beelden'
Oude Kerk, Amsterdam


2011
Nieuwe leden expositie in Ars, Leiden

2011
VAN/VOOR in CBK Amsterdam

2011
Beelden op de Binnenplaats: Lucht en Licht, beelden in beweging

2011
Etalage: Welmoed Koekebakker

2011
Beelden op de Binnenplaats: Vorm lezen

2011
Etalage: Antoinette LeRoy

2011
Etalage v/d Hoopstraat
Henk Spreeuwenberg


2011


2011


2011
Etalage v/d Hoopstraat
Karin Dekker


2011
Etalage v/d Hoopstraat:
Hanneke de Munck


2010
Etalage v/d Hoopstraat:
Marina van der Kooi


2010
Etalage v/d Hoopstraat: Wicher Meursing

2010
Kasteel-Museum Sypesteyn: 'Re-Cycle'

2010
Museum Schokland: 'Een verlaten Eiland'

2010
Bijbels Museum Amsterdam: 'Puur Water'

2010
Amsterdams Historisch Museum 'Vervreemding'

2010
Amsterdams Historisch Museum, buiten

2009
'Hortus Conclusus in Beeld' in het
Bijbels Museum Amsterdam


2009
'Non-crossovers'
in Pulchri Studio Den Haag


2009
'Beelden op de Binnenplaats' van het
Amsterdams Historisch Museum


2009
' ®Evolutie ' in de
Hortus Botanicus
Amsterdam


2008
'Sculptural Reflections on Botanic Solutions'
Botanische Tuin TU Delft


2008
'De Kracht van Water'
Muiderslot


2008
Meeting Point, de vijfde van
een reeks korte exposities in
het Muziekgebouw aan 't IJ


2008
Meeting Point, de vierde van
een reeks korte exposities in
het Muziekgebouw aan 't IJ


2008
Meeting Point, de derde van
een reeks korte exposities in
het Muziekgebouw aan 't IJ


2008
Meeting Point, een
nieuwe reeks exposities in
het Muziekgebouw aan 't IJ


2007
Meeting Point, een
nieuwe reeks exposities in
het Muziekgebouw aan 't IJ


2007
'Tijdsbeelden'

2007
Duet # 25
Ike van Cleeff en Simon Oud


2007
Systema Sculpturae

2007
Duet # 24
Marijke Wijgerinck en Huub van Meerwijk


2007
Duet # 23
Luut de Gelder en Joop Hollanders


2007
Duet # 22
Barbara Kluiver en Ernest Joachim


lopende en toekomstige exposities